Då är det dags att lägga nytt tak

Tak med gräs - Grästak - ekoAtt lägga nytt tak kan bli kostsamt och därför behöver de flesta spara och planera inför takläggningen och att reparera tak göteborg. Sedan kan det vara svårt att avgöra när det är dags att fixa till taket eftersom det ligger på höjden och det därmed kan vara svårt att se när taket behöver åtgärder. I det här inlägget kan du läsa mer om tecken du kan utgå från för att avgöra huruvida du ska förnya taket eller inte.

Trasiga takpannor

Det är viktigt att du lägger nytt tak om du ser att takpannorna på ett eller annat sätt är trasiga. Ibland kan det vara svårt att se det med blotta ögat från marken. Därför kan det vara en bra idé om du regelbundet tar dig upp på taket för att kolla dess befintliga skick. Om du upptäcker att en eller flera takpannor är trasiga eller har sprickor är det viktigt att du lägger nya takpannor så snart som möjligt för att minska risken för större skador.

Läckage

Takpannor som läcker in till följd av sprickor eller att de har gått sönder läcker in fukt. Fukt kan göra att taket ruttnar, blir mögligt eller i värsta fall orsakar omfattande skador. Om du märker att taket läcker är det dags att lägga nytt tak.

Ogräs

Takpannor av tegel tenderar till att få mycket mossa på sig om taket inte sköts om ordentligt. Har taket tagits över alltför mycket av mossa blir det svårt att få taket snyggt igen. Därför kan du behöva byta ut de gamla takpannorna som drabbats av mossa eller annan typ av ogräs till ett nytt, fräscht tak.

Uppdatering

Förutom att du kan fixa nytt tak på grund av att det befintliga läcker eller har gått sönder så kan taket vara i behov av en uppdatering. Det gäller särskilt för dig som har ett tak som är äldre. Då kan det vara bra att uppdatera taket av säkerhetsskäl i och med att äldre tak löper större risk att gå sönder och börja läcka i jämförelse med ett nytt tak.

För syns skull

Sist men inte minst kan du vilja lägga ett nytt tak för att det helt enkelt kommer att göra ditt hus lite trevligare att se på, och dölja en solcellsinstallation. Med ett nytt tak får huset ett lyft och det gör huset mer välkomnande. Om det befintliga taket inte går i samklang med huset kan du lägga nytt tak för att det ska passa huset bättre. Idag finns det flera olika sorters takpannor eller takplattor att välja bland i olika material och färger. Det innebär att du kan hitta ett tak som passar ditt hus bättre, samtidigt som taket kommer fylla sin funktion väl.