Renovera parkettgolvet – snyggt och enkelt! 

Har du ett gammalt parkettgolv hemma som kanske blivit fuktskadat eller någon av stavarna reser sig lite? Det är alltid bäst att renovera golvet medan skadan är liten. Då kan du lyckas med att renovera bara ett par stavar eller en del av golvet, så vänta inte! 

Drömgolvet 

Visst kan du fixa ditt drömgolv. Ofta är äldre parkettgolv mycket vackra, men som allt annat trämaterial behöver man ta hand om dem. För det mesta är det värt att renovera ett äldre golv och återskapa den vackra glansen, men du behöver åtgärda skadorna när du upptäcker dem, framför allt för att vara säker på att det inte är en fuktskada som sprider sig under trästavarna. Parkettgolvet består av flera lager. Det finns ett slitskikt överst; skiktet som du går och står på. Detta skikt kan vara av olika typer av trä, bland annat ek, medan de skikt som ligger under slitskiktet vanligtvis är gran eller furu. De olika skikten placeras med sin fiberriktning i vinkel mot varandra för att bromsa rörelser i golvet som kan komma av att luftfuktigheten förändras. Det finns också olika typer av parkettgolv som flerskiktsparkett, fanérgolv, laminatgolv och massivt trägolv. Laminat har oftast ett ytskikt av plast. Av dessa består det massiva trägolvet av samma träslag rakt igenom och det går därför att slipa. Det är vanligt att man slipar och lackar parkettgolv. 

Ett bra ytskikt är viktigt 

Ytbehandlingen är alltid viktig, den skyddar golvet. Lack ger det mest stötsäkra skyddet eftersom det ger en hård högblank yta. Olja är mjukare. Innan du bestämmer dig för att renovera golvet kan det dock vara bra att ta kontakt med en yrkesspecialist som kan ge dig goda råd. Bedömningen kan vara svår att göra själv även om renoveringen inte är svår. En liten fuktskada fixar man själv om man är händig. Det första du behöver göra är att borra hål i parketten runt den del som du ska byta ut, såga sedan spikrakt mellan hålen och lyft ut den sågade biten. Du behöver sedan köpa in en ny bit av samma träslag som passar i hålet. Innan du lägger i den nya biten behöver du lämna den i rummet över natten. Olika rum har olika luftfuktighet och det är viktigt att den nya parkettbiten anpassar sig så att den bildar yta i harmoni med det gamla golvet – läs mer om badrumsrenoveringar i göteborg.

Lägg golvet på plats 

 

Prova först att den bit du ska laga med har ett exakt mått för badrumsrenovering i trollhättan. Limma sedan bitens not- och fjäderöversida och lägg den måttade biten i hålet. Lägg en tyngd ovanpå så att plankan ligger på plats medan den torkar, det brukar ta mer än ett dygn för limmets härdning. Om lim trycks ut i skarvar behöver du torka bort det omedelbart. En liten varning för gamla golv: om bitumen använts som lim tidigare behöver du kontakta yrkesspecialisten för hjälp med borttagning och annat som är populärt online.