Så åtgärdar du mögel på egen hand

Mögel i hemmet är något du vill undvika i allra högsta grad, detsamma gäller parkett med fuktskada. Men trots att du är försiktig, ser till att hålla torrt, städar och har koll på de fuktiga rummen så är det vanligt att mögel uppstår. Så snart som du har upptäckt att det finns mögel i hemmet är det viktigt att du tar itu med problemet. Du kan anlita en expert som kommer och tar bort möglet åt dig och sanerar ordentligt för att minska risken att möglet ska återuppstå. Men om möglet bara är ytligt kan det vara värt att göra ett försök själv och ta bort möglet. I följande text får du några tips på hur du kan gå tillväga för att bekämpa mögel på egen hand.

Ättika
Ättika är en produkt som används i många gamla husmorsrecept. Det är för att ättika är starkt och är effektivt mot mycket, bland annat mögel. För att använda ättika mot mögel behöver du blanda ättika med vatten. Det ska vara lika mycket ättika som vatten. Använd en plastspruta eller dylikt. Spraya ättiksblandningen på möglet och skrubba området med hjälp av en hård borste.

Bikarbonat
En annan sak som ofta förekommer i gamla husmorstips är bikarbonat. Bikarbonat används ofta för att lösa upp smuts och fläckar. Det kan även vara effektivt mot mögel om det exempelvis uppstått mögel på en matta. Det du gör då är att du strör bikarbonaten över mögelangreppet och låter det verka i 6-10 timmar. När bikarbonaten har verkat sköljer du av det med vatten. Du kan också använda bikarbonat på kakel som blivit drabbat av ett mögelangrepp. Då blandar du bikarbonat med vatten tills du fått en pastaliknande röra. Därefter smetar du på blandningen på kaklet och sköljer bort det.

Grapefrukt
Med hjälp av ett par droppar av grapefruktextrakt blandat med vatten kan du få en effektiv mögeldödare. Använd en plastspruta och spraya blandningen på det mögeldrabbade området. Därefter kan du använda en trasa för att torka rent området. Grapefrukten är effektiv mot mögel och förhindrar möglet från att komma tillbaka.

Citronsyra
En annan citrusfrukt som kan vara effektiv mot mögel är citronsyra. Blanda citronsyra med ungefär 1½ liter varmt vatten. Därefter kan du behandla den mögeldrabbade ytan med blandningen. Använd en mopp eller en svamp för att applicera citronblandningen på ytan. Ett tips är att blötlägga det mögeldrabbade området och låta det verka innan du torkar bort det. Ibland kan du behöva göra om proceduren ett flertal gånger innan du uppnår den önskade effekten och möglet är helt och hållet borta.

Tvättmedel
Du kan använda tvättmedel för att tillfälligt få bort mögel från glas eller kakel. Men åtgärden är bara tillfällig eftersom det bara tar bort fläckarna och inte svampen.